+420 244 912 158  +420 244 911 151  cesky@narodnifondkultury.cz

Šumperk roztančil dětský folklorní soubor GYUNESH z Derbentu v Dagestánu

GYUNESH-Derbent-Dagestan

Devětadvacátý ročník prestižní přehlídky, jež se dostala do světového folklorního kalendáře, se uskutečnil od 14. do 19. srpna 2009.

Organizátorům se tradičně přihlásily desítky souborů, z nichž vybrali ty nejlepší, kteří své umění předvedou lidem. Výběr byl velmi těžký. V letošním roce vystoupily špičkové soubory z devíti zemí a sedm tuzemských souborů.

Foto: Ing. Igor Střelec, předseda představenstva ČNFK a.s., starosta města Šumperk Mgr. Tomáš Spurný, Khizri Abakarov – starosta městského okruhu města Derbent v Ruské Federaci

GYUNESH-Derbent-Dagestan-3 GYUNESH-Derbent-Dagestan-2 GYUNESH-Derbent-Dagestan-1 GYUNESH-Derbent-Dagestan

 

Dny ruského filmu, 28. 11. – 2. 12. 2013, Praha

dny-ruskeho-filmu-praha

Dny současného ruského filmu v Praze

Ve dnech 28. listopadu – 2. prosince 2013 se v Praze konaly Dny ruského filmu. Akce byla organizována Ministerstvem kultury RF za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Českého národního fondu kultury.

Dny ruského filmu se konaly na dvou místech – kině CineStar a Velkém sále RSVK.

Českému divákovi bylo představeno šest nových ruských filmů: „Tri muškeťora“ (Tři mušketýři)(evropská premiéra), „Metro“, „Geograf globus propil“ (Geograf, co propil glóbus), „12 mesjacev“ (12 měsíců), „Stalnaja babočka“ (Ocelový motýlek), „Žažda“ (Žízeň) a animovaný film „Tri bogatyrja na dalnich beregach“ (Tři bohatýři na vzdálených březích).

Na zahájení a všech akcích Dnů ruského filmu v Praze byli přítomni S.V. Žigunov (herec, režisér, producent, prezident Asociace filmových herců, zasloužilý umělec RF), A.F. Kotělevskij (producent, zástupce generálního ředitele „Lenfilmu”), S.M. Seljanov (prezident společnosti STV, producent, viceprezident Asociace producentů RF) aj.

Dne 28. listopadu v kině Cinestar Praha – Anděl proběhlo zahájení Dnů ruského filmu v Praze. V rámci této akce se uskutečnila evropská premiéra filmové adaptace románu A. Dumase „Tři mušketýři“, kterou představil její režisér a producent Sergej Žigunov. Divákům se svěřil s tím, že nový film byl natočen za účasti herců a odborníků z Ruska, Česka, Francie, Německa, Japonska, Polska a Srbska. Hudbu k němu nahrál Londýnský symfonický orchestr. Ruský herec Rinal Muchametov, který hrál roli d´Artagnana, řekl, že „Tři mušketýři“, to není úplně Dumas, ale ve filmu zůstalo zachováno dobrodružství, příběh ohromné lásky a pevného přátelství.

Dne 29. listopadu se v Křišťálovém sále RSVK uskutečnil kulatý stůl na téma „Systémy státní finanční podpory a vzájemné působení zemí v oblasti kinematografie». Zúčastnili se jej vedoucí oddělení animovaného a nehraného filmu Ministerstva kultury RF A. Ikonnikov, producent, zástupce generálního ředitele „Lenfilmu” A.F. Kotělevskij, člen Svazu kinematografistů Ruska a člen Národní akademie kinematografického umění a věd G. Gurevič, producent, distributor, generální ředitel společnosti Hollywood Entertainment I. Koňukov, český odborník a režisér T. Svoboda, výkonný producent Jiří Kolnitskij a prezident Českého národního fondu kultury Igor Střelec.

Účastníky kulatého stolu představil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR L. Gamza, která zároveň podtrhnul důležitost konání Dnů ruského filmu, díky kterým diváci získali možnost uvidět sedm nových ruských filmů.

V rámci kulatého stolu se konala široká výměna názorů o důležitosti a nutnosti finanční podpory nízko rozpočtových filmů, především pro začínající mladé režiséry. Účastníci rovněž projednali zvláštnosti promítání ruských filmů v českých kinech a domluvili se na tom, že podobná setkání představitelů kinematografií obou zemí by měla být pravidelná.

Dny ruského kina byly ukončeny 2. prosince v RSVK v Praze filmem „Geograf globus propil“, který zhlédlo více než 250 diváků.

http://rsvk.cz/cs/dny-soucasneho-ruskeho-filmu-v-praze/

Dny ruskeho filmu v Praze (11) Dny ruskeho filmu v Praze (13) Dny ruskeho filmu v Praze (15)

Дни современного российского кино в Праге

В период с 28 ноября по 2 декабря 2013 года в Праге прошли Дни российского кино. Мероприятие подготовлено и проведено Министерством культуры Российской Федерации при поддержке представительства Россотрудничества в Чехии и Чешского национального фонда культуры.

Дни российского кино прошли на двух площадках – в кинотеатре «СинеСтар» и в Большом зале РЦНК.

В программе Дней российского кино чешским зрителям были представлены шесть новых российских картин: «Три мушкетера» (фильм-открытие и европейская премьера), «Метро», «Географ глобус пропил», «12 месяцев», «Стальная бабочка», «Жажда» и один мультипликационный фильм «Три богатыря на дальних берегах».

В открытии и мероприятиях Дней российского кино в Праге приняли участие президент гильдии актеров кино, Заслуженный артист России Сергей Жигунов, заместитель гендиректора киностудии «Ленфильм» Александр Котелевский, вице-президент Гильдии продюсеров России Сергей Сельянов и другие.

28 ноября в пражском кинотеатре «СинеСтар» прошло открытие Дней современного российского кино в Праге. В рамках открытия состоялась европейская премьера новой экранизации романа Александра Дюма «Три мушкетера», которую представил ее режиссер и продюсер Сергей Жигунов. Он рассказал зрителям о том, что новый фильм снимался с участием актеров и специалистов из России, Чехии, Франции, Германии, Японии, Польши и Сербии. Музыку к нему записал Лондонский симфонический оркестр. Российский актер театра и кино Риналь Мухаметов сыгравший Д’Артаньяна сказал, что «Три мушкетера» — это не совсем Дюма, но в фильме сохранены дух приключений, история головокружительной любви и крепкой дружбы.

29 ноября в Хрустальном зале РЦНК в Праге прошел круглый стол по теме «Системы государственной финансовой поддержки и взаимодействие стран в области кинематографии». В нем приняли участие начальник отдела анимационного и неигрового кино Министерства культуры России Александр Иконников, продюсер, первый заместитель Генерального директора киностудии Ленфильм Александр Котелевский, член Союза кинематографистов России и член Национальной академии кинематографических искусств и наук России Геннадий Гуревич, продюсер, дистрибьютор, генеральный директор компании «Голливуд Интертейнмент» Игорь Конюков, чешский сценарист и режиссер Томаш Свобода, исполнительный продюсер Йиржи Колнитский и президент Чешского национального фонда культуры Игорь Стржелец.

Участников Круглого стола представил представитель Россотрудничества в Чехии Леонид Гамза, который особо подчеркнул важность Дней российского кино, благодаря которым зрители получили долгожданную возможность увидеть семь новых разноплановых отечественных кинолент.

В рамках круглого стола состоялся обстоятельный обмен мнениями о важности и необходимости финансовой поддержки малобюджетных фильмов, особенно для начинающих молодых режиссеров. Участники также обсудили особенности выхода российского кино в прокат в Чехии, договорились о необходимости проведения регулярных встреч между представителями киноиндустрии двух.

Завершились Дни российского кино 2 декабря показом в РЦНК в Праге кинофильма «Географ глобус пропил», которую посмотрело более 250 зрителей.

http://rsvk.cz/dni-sovremennogo-rossijskogo-kino-v-prage/

Dny ruskeho filmu v Praze (16) Dny ruskeho filmu v Praze (14) Dny ruskeho filmu v Praze (12)

V Praze dnes začaly Dny ruského filmu
28. listopadu 2013

V pražském multikině Cinestar Anděl byly dnes vpodvečer evropskou premiérou snímku Tři mušketýři zahájeny Dny ruského filmu. Do pondělí 2. prosince nabídnou i v projekčním sále Ruského střediska vědy a kultury dalších pět nových celovečerních snímků. Podle producenta zahajovacího snímku Sergeje Žigunova mezi nimi budou filmové hity i debuty včetně animovaných snímků pro děti.

V programu přehlídky se objeví také akční snímek Metro líčící dramatické chvíle, kdy do jednoho z tunelů starého moskevského metra vnikne voda z řeky a uvězní skupinu lidí. Jejich osobní problémy musí stranou, když je čeká boj o život.

Komedií je snímek nazvaný 12 měsíců o dívce, která přijela dobít Moskvu. Přivezla si dokonce s sebou seznam svých přání: trojky prsa, luxusní kožich, vlastní byt, láska a kariéra v showbyznysu. I když se jí sny začínají plnit, neuvědomí si, že ubližuje svým blízkým. A tak ji stojí hodně úsilí, aby je získala zpět.

Život hlavního hrdiny filmu Žízeň je rozdělen do dvou částí – do doby, než odjel do Čečenska, a pak co se vrátil. Vyvázl se silně popáleným obličejem, zanevřel na okolní svět včetně své rodiny.

Školní prostředí popisuje komedie nazvaná Zeměpisec, který propil globus, osudy dětí z ulice, kteří si na živobytí vydělávají krádežemi, líčí snímek s názvem Ocelový motýlek.

Animovaný snímek má název Tři bohatýři na dalekých březích a přibližuje jejich dobrodružství poté, co se vinou nástrah Baby Jagy ocitnou na ostrově mezi divochy.

Dny ruského filmu organizují ministerstvo kultury Ruské federace za ruské velvyslanectví za podpory Českého národního fondu kultury a Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Autor: ČTK

http://www.blesk.cz/clanek/live-kultura/221505/v-praze-dnes-zacaly-dny-ruskeho-filmu.html

Dny ruskeho filmu v Praze (5) Dny ruskeho filmu v Praze (9) Dny ruskeho filmu v Praze (4)

Přehlídka ruských filmů do pondělí ovládne metropoli

29.11.2013

Praha – Dny ruského filmu včera v pražském multikině Cinestar Anděl odstartovala evropská premiéra snímku Tři mušketýři režiséra Sergeje Žigunova. Do pondělí 2. prosince přehlídka nabídne dalších pět nových celovečerních snímků. Chybět mezi nimi nebudou filmové hity i debuty včetně animovaných snímků pro děti. Součástí některých projekcí budou i setkání s autory nebo herci. Mezi snímky festivalu se objeví mimo jiné film Metro od Antona Megerdicheva, který líčí vypjaté chvíle zaplavení moskevské podzemky, kde zůstane uvězněna skupina lidí. Dalším zajímavým titulem bude film Žízeň. Ten přibližuje hlavního hrdinu před odjezdem do Čečenska na vojnu a po příjezdu. Jeho proměna je obrovská. Ve filmu 12 měsíců režiséra Alexandra Barshaka přijíždí do Moskvy dívka s jasnými cíly: trojky prsa, luxusní kožich, vlastní byt, láska a kariéra v showbyznysu. Ačkoli se jí sny začínají plnit, neuvědomuje si, že ubližuje svým blízkým. Mezi další filmové tipy patří i snímek Ocelový motýlek. Ten přibližuje osudy dětí z ulice, které si na živobytí musejí vydělávat krádežemi. Přehlídka se promítá také v sále Ruského střediska vědy a kultury, organizátorem je ministerstvo kultury Ruské federace za ruské velvyslanectví za podpory Českého národního fondu kultury a Ruského střediska vědy a kultury v Praze. (Vašek Orcígr) Autor: Redakce

Čtěte více na: http://prazsky.denik.cz/kultura_region/pehldka-ruskch-film-do-pondl-ovldne-metropoli.html

Dny ruskeho filmu v Praze (2) Dny ruskeho filmu v Praze (7) Dny ruskeho filmu v Praze (8)

V Praze dnes začaly Dny ruského filmu 

28.11.2013

V pražském multikině Cinestar Anděl byly dnes vpodvečer evropskou premiérou snímku Tři mušketýři zahájeny Dny ruského filmu. Do pondělí 2. prosince nabídnou i v projekčním sále Ruského střediska vědy a kultury dalších pět nových celovečerních snímků. Podle producenta zahajovacího snímku Sergeje Žigunova mezi nimi budou filmové hity i debuty včetně animovaných snímků pro děti.

V programu přehlídky se objeví také akční snímek Metro líčící dramatické chvíle, kdy do jednoho z tunelů starého moskevského metra vnikne voda z řeky a uvězní skupinu lidí. Jejich osobní problémy musí stranou, když je čeká boj o život.

Komedií je snímek nazvaný 12 měsíců o dívce, která přijela dobít Moskvu. Přivezla si dokonce s sebou seznam svých přání: trojky prsa, luxusní kožich, vlastní byt, láska a kariéra v showbyznysu. I když se jí sny začínají plnit, neuvědomí si, že ubližuje svým blízkým. A tak ji stojí hodně úsilí, aby je získala zpět.

Život hlavního hrdiny filmu Žízeň je rozdělen do dvou částí – do doby, než odjel do Čečenska, a pak co se vrátil. Vyvázl se silně popáleným obličejem, zanevřel na okolní svět včetně své rodiny.

Školní prostředí popisuje komedie nazvaná Zeměpisec, který propil globus, osudy dětí z ulice, kteří si na živobytí vydělávají krádežemi, líčí snímek s názvem Ocelový motýlek.

Animovaný snímek má název Tři bohatýři na dalekých březích a přibližuje jejich dobrodružství poté, co se vinou nástrah Baby Jagy ocitnou na ostrově mezi divochy.

Dny ruského filmu organizují ministerstvo kultury Ruské federace za ruské velvyslanectví za podpory Českého národního fondu kultury a Ruského střediska vědy a kultury v Praze. (ČTK)

http://art.ihned.cz/c1-61310360-tyden-v-kulture-25-listopadu-az-1-prosince

Dny ruskeho filmu v Praze (1) Dny ruskeho filmu v Praze (3) Dny ruskeho filmu v Praze (10)

 

Фотограф – Наталья Тарцус